James M. Schlatter, który blisko 50 lat temu przypadkowo
odkrył smak słodkiego aspartamu, z
pewnością nie miał pojęcia, jakim powodzeniem będzie cieszył się jego
wynalazek. W roku 1965 podczas badań nad lekiem przeciw wrzodom chemik nie
przestrzegając podstawowych zasad bezpieczeństwa oblizał palec. Ta
nieostrożność przyczyniła się do odkrycia jednej z najczęściej używanych
substancji słodzących. Dziś aspartam
znajdziemy w tysiącach produktów, od gumy do żucia po lekarstwa.
Aspartam jest
dodatkiem do żywności oficjalnie przebadanym i zakwalifikowanym przez wiele
organizacji, jak chociażby amerykańska FDA (Food and Drug Administration) czy
przepisy European Food. Jest to związek chemiczny pochodzenia organicznego, który
jest stosowany w przemyśle spożywczym jako bardzo efektywny środek słodzący. Aspartam jest również dostępny jako
słodzik, najczęściej w formie tabletek, pod różnymi nazwami handlowymi. Ogromne
powodzenie jakim cieszy się dziś
aspartam bierze się m.in. z faktu, że nie podnosi poziomu cukru we krwi i
jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. Ponadto nie dostarcza praktycznie kalorii
i nie powoduje próchnicy, w przeciwieństwie do tradycyjnych słodyczy. Aspartam jest więc znakomitą
alternatywą dla cukru – ma słodki smak, który nie dodaje centymetrów w talii i
biodrach oraz nie rujnuje zdrowego uśmiechu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.