poniedziałek, 17 czerwca 2013

Aspartam – słodkie, przypadkowe odkrycie

James M. Schlatter, który blisko 50 lat temu przypadkowo odkrył smak słodkiego aspartamu, z pewnością nie miał pojęcia, jakim powodzeniem będzie cieszył się jego wynalazek. W roku 1965 podczas badań nad lekiem przeciw wrzodom chemik nie przestrzegając podstawowych zasad bezpieczeństwa oblizał palec. Ta nieostrożność przyczyniła się do odkrycia jednej z najczęściej używanych substancji słodzących. Dziś aspartam znajdziemy w tysiącach produktów, od gumy do żucia po lekarstwa.
 

Aspartam jest dodatkiem do żywności oficjalnie przebadanym i zakwalifikowanym przez wiele organizacji, jak chociażby amerykańska FDA (Food and Drug Administration) czy przepisy European Food. Jest to związek chemiczny pochodzenia organicznego, który jest stosowany w przemyśle spożywczym jako bardzo efektywny środek słodzący. Aspartam jest również dostępny jako słodzik, najczęściej w formie tabletek, pod różnymi nazwami handlowymi. Ogromne powodzenie jakim cieszy się dziś aspartam bierze się m.in. z faktu, że nie podnosi poziomu cukru we krwi i jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. Ponadto nie dostarcza praktycznie kalorii i nie powoduje próchnicy, w przeciwieństwie do tradycyjnych słodyczy. Aspartam jest więc znakomitą alternatywą dla cukru – ma słodki smak, który nie dodaje centymetrów w talii i biodrach oraz nie rujnuje zdrowego uśmiechu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.